FAQ

FAQ’s voor auteurs

Kan ik ook iets publiceren dat niet direct in de categorieën wetenschappelijk artikel, buitenlandverslag of boekrecensie valt?
Met een beetje creatief denken kunnen we een werk al snel in een van onze categorieën laten passen. Als je bijvoorbeeld een essay of literatuuronderzoek hebt geschreven, kunnen we dat waarschijnlijk wel als wetenschappelijk artikel behandelen.

Komt een onderzoeksvoorstel ook in aanmerking voor publicatie in LingUU?
Natuurlijk. LingUU is een studententijdschrift, dus we verwachten niet dat je een volledig onderzoek gedaan hebt. Ook onderzoeksvoorstellen kunnen goed genoeg zijn om gepubliceerd te kunnen worden.

Als mijn werk in LingUU verschijnt, beïnvloedt dat mijn kansen om in een later stadium over hetzelfde onderwerp in een ander tijdschrift te publiceren?
Publiceren is een serieuze zaak – ook bij LingUU. Hetzelfde artikel kan nooit in twee verschillende tijdschriften verschijnen. Redacteuren zullen een inzending dan ook snel afwijzen als ze zien dat het al eerder gepubliceerd is. Laat je hierdoor echter niet te snel afschrikken: het publiceren van (een vroege versie van) je werk geeft je te mogelijkheid om de grondige feedback van je mede-taalwetenschappers mee te nemen in je onderzoek. Zo kan je later een beter, scherper en/of completer paper in te dienen voor publicatie bij een ander tijdschrift, later in je academische carrière. Een grove indicatie van de toegestane overlap tussen twee publicaties is maximaal 25 tot 30 procent.

Kan ik ook publiceren als ik al reviewer ben?
Natuurlijk kan dat! Het reviewen is een double-blinded proces waarin je onafhankelijk van de redactie en de auteur te werk gaat. Als jij besluit een manuscript in te sturen, dan zorgen we natuurlijk dat je niet je eigen reviewer wordt.

FAQ’s voor reviewers

Is het de bedoeling dat ik typefouten, spelfouten en grammaticale fouten verbeter in een manuscript?Nee, je bent een reviewer, geen eindredacteur. Als reviewer word je geacht feedback te geven op structuur, inhoud, relevantie en taalgebruik in het algemeen. Uiteraard is wel verstandig om de auteur te informeren als je veel type- of taalfouten ziet, zodat hij/zij het paper daar nog eens extra goed op kan nalopen. Is een paper volgens jou klaar voor publicatie op een paar kleine fouten na, dan kun je die natuurlijk ook aanstippen.

Wat als ik weet wie het paper geschreven heeft?
Als je er zeker van bent een objectieve review te kunnen schrijven, is er geen probleem. Als je twijfelt, neem dan contact met ons op.